STUDENTLIV

Eskilstuna

studenter framför qårhuset

Eskilstuna har i dagsläget tyvärr inget kårhus, men vi jobbar på det!

Du hittar vårt kontor på Bruksgatan 1 på campus. Här hittar du också kårexpeditionen, eller kan komma förbi och ta en kopp kaffe med oss!

Framtiden för Eskilstuna

Vi arbetar för att ha ett nytt kårhus i staden, men kan inte delge ett konkret datum för öppning i dagsläget. Du kan läsa mer här.

Västerås

kårhuset västerås

Kårhuset är det röda huset på campus i Västerås och är där studentkårens restaurangverksamhet finns. Den drivs av studenter, för studenter. Kårhuset har ett café, en pub och en nattklubb med studentvänliga priser samt rabatter för dig som medlem i studentkåren. Kårhusets nattklubb är en av Västerås största och slår upp sina portar på utvalda fredagar och lördagar. Under festkvällarna fylls lokalerna av dans och festsugna studenter. Festerna har varierande teman med väl utvalda DJs på plats. Vill du ta det lite lugnare så finns puben i anslutning.

Föreningar brukar även hålla sittningar där och anordna LF-pubar. En LF-pub är en pub där föreningen får bestämma tema och hålla i aktiviteter under kvällen. Ibland erbjuds specialmat, dryck och annat som hör till temat.

Café G6

Cafét är kårhusets dagverksamhet. I cafét kan du köpa det billigaste kaffet på campus, matiga baguetter eller bara sätta dig ner för att studera tillsammans med dina kurskamrater.

Pub G6

Pub G6 är en del av vår kvällsverksamhet. På Pub G6 anordnas det pubkvällar två gånger i veckan. Linjeföreningar kan hålla LF-pubar, det hålls temapubar och bjuds på god dryck och mat!

Klubb G6

Klubb G6 är den andra delen av vår kvällsverksamhet. Ungefär en gång i månaden öppnas dörrarna till den stora salen för en fest med DJ:s, ett stort dansgolv och minst två barer. Klubb G6s fester brukar locka 500-900 personer och är en stor del av utelivet för studenter på campus i Västerås.
café kåren servering

Engagera dig

Det finns flera olika uppdrag som man som student kan söka till i kårhusets verksamhet.  De olika uppdragen belönas på olika sätt; vissa är arvoderade, vissa är helt ideella och andra ger särskilda förmåner. Exempel på förmåner kan vara rabatter på mat och alkoholfri dryck i kårhuset eller entrébiljetter.

Caféansvarig

Caféansvarig är den person som har ansvar för caféet. Caféansvarig ser till att cafébiträden rekryteras och får upplärning, lägger schema för biträdena samt beställer in varor till caféverksamheten. Uppdraget är en heltidstjänst som löper under ett läsår, 10 månader. Under den tid som en caféansvarig arbetar innehar personen ett månadsarvode, samt ett temporärt VIP-kort under tiden som en arbetar.

Cafébiträden

Cafébiträden arbetar dagtid i caféet. Tjänsten som cafébiträde är arvoderad per timme, vilket gör det till ett utmärkt extrajobb då det är flexibelt att kombinera med studier. Inom caféet kan du antingen jobba som ordinarie biträde och jobbar ett visst antal pass i veckan. Men du kan även jobba som extrapersonal och hoppar då in när någon av de ordinarie inte kan jobba.

Serveringsansvarig

Serveringsansvarig är ansvarig för att kårhuset hålls öppet under kvällstid. De finns på plats under kvällar, beställer mat inför öppetdagar mm. De ser även till att det finns kårare för alla kvällar och att kårarna trivs när de engagerar sig inom kårhuset.

Som serveringsansvarig får man många nya erfarenheter, inte bara hur man driver en pub och nattklubb, utan även ledarskap och kommunikation. Denna tjänst är på heltid och du innehar ett månadsarvode. Mandatperioden för en serveringsansvarig sträcker 10 månader.

Efter genomförd mandatperiod belönas du med ett temporärt VIP-kort som gäller för ett år.

Kårare

Personer som engagerar sig ideellt kvällstid på kårhuset kallas kårare. De arbetar kvällstid under kårhusets pubkvällar och/eller nattklubbar. Som kårare hjälper du till i allt från köket, baren, garderob till städning. När en arbetar ideellt får en fri mat och alkoholfri dryck under passet och får förmåner i kårhuset som tack för ditt engagemang!

Kårarna kan välja helt fritt vilka kvällar de vill och kan jobba, och skriver upp sig för dom passen. Att kåra är ett väldigt bra sätt att lära känna nya personer och få arbetslivserfarenhet.

Studentkultur vid MDU

Här hittar du information som kan vara bra inför ditt studentliv på Mälardalens universitet.

Studentterminologi

Här hittar du termer som kan vara bra att kunna inför din tid som student på Mälardalens universitet.

Ovvekultur

Ovven är en symbol för studentlivet. Den följer med dig på evenemang och utlandsphester. Ovven får inte tvättas i maskin utan bär med sig alla dina bra och mindre bra minnen. Enda sättet att tvätta ovven är genom att ha den på dig vid bad eller dusch. Många studenter samlar på olika märken som visar vilka äventyr de begett sig ut på.

Rookiesymbol

Under rookieperioden (introduktionsveckorna) får nya studenter bära en symbol som visar vilket program de tillhör. Det gör att nya studenter går att känna igen och att faddrar enklare kan se till att alla nya får en så bra start som möjligt.

Lambo

Lambo är en dryckeslek där studenter kallar upp en annan student för att dricka upp sin dryck till sång. Sången håller på så länge som studenten dricker sin dryck. Leken är frivillig och fungerar som en rolig grej i goda vänners lag.

Maskotar

Varje linjeförening har en maskot. Den speglar ofta det förhållningssätt och den kultur som finns inom föreningen. Under rookieperioden brukar rookies utmanas att stjäla maskotar från andra linjeföreningar. Om en rookie lyckas, brukar linjeföreningen som maskoten blev stulen från utföra ett spex för att få tillbaka den.
Sexmästeriet har en maskot som heter Nubbe som inte får stjälas.

Ös-kulturen

Detta är en kultur som vissa föreningar har på Mälardalens högskola. Den innebär att specifika personer ur föreningen dyker upp på framförallt rookieperioden. De har lite olika klädnad beroende på förening men går oftast att känna igen på deras solglasögon och allvarliga ton. De brukar i allmänhet vilja bli lämnade i fred om inte de själva initierar kontakt.

Sittning

Det finns fulsittningar och finsittningar. Fulsittningen tillåter ovve och brukar ha enklare mat, medan finsittningen brukar innebära kostymklädsel och en finare middag.

Utlandsphest

Trots namnet, är en utlandsphest inte alltid utomlands. Ofta innebär det att festa i en annan stad, exempelvis vid Absolut Gotland, Sjöslaget och Syndafloden. På Mälardalens högskola anordnas bland annat Gurkfejden och Eskilstuna Winter Games.

Dryckeslekar

Här nedanför hittar du populära dryckeslekar och deras regler. Samtliga dryckeslekar går att delta i även om du inte förtär alkohol.

Beerpong

6 Stadiga muggar i en triangelformation med valfri vätska. Kan spelas med en eller två bollar per lag. För att avgöra vem som börjar gäller en hederlig match av sten sax påse där vinnaren väljer vem som startar.

När man kastar får varken hand eller armveck gå över bordskanten (det bestäms innan matchen vad som ska gälla beroende på storleken på det bord som används). Från och med att bollen har kommit i kontakt med muggen tills att den nuddat vätskan får man blåsa i muggen för att försöka få ut bollen. När det kommer till studs är det lite av ett gentlemannaspel. Studsar du bollen mot bordet eller annat föremål och den landar i en mugg räknas detta som två muggar. Dock får mottagarlaget efter första studsen slå bort bollen.

Om ni kör med två bollar och båda landar i samma räknas detta också som två muggar plus att kastarlaget får tillbaka båda bollarna och får köra igen. Undvik gärna studs om ert lag redan ligger före. Beroende på spelplan får man avgöra hur man vill göra med tillbakarullningar. Snor man tillbaka bollen efter ett kast får man göra ett trickshot som är ett kast där man gör det svårare för sig själv genom att stila. Det kan exempelvis vara att man kastar under benet, bakom ryggen eller studsar mot en vägg. Sätter man ett trickshot räknas det som två muggar!

När sista muggen är satt på något lag får man försöka komma ihåg vem som började. Då kan motståndarlaget få en chans till. Sätter de då sista muggen på det andra laget så börjar det om med en mugg per lag tills någon vinner!

Caps

Införskaffa kapsyler utan folie, stora glas och en hel del dryck av valfritt slag samt ett gäng vänner. Sätt er sedan i en ring med ett bens avstånd från glasen som står uppställda i en cirkel i mitten.  Varje person fyller upp varsitt glas med valfri dryck och sedan ställs det ett glas i mitten som samtliga deltagare får fylla på.

Själva leken går till som så att varje deltagare sitter med benen i kors och en kapsyl i handen. Målet är sedan att sätta kapsylen i valfritt glas. Vid en träff svarar ägaren till glaset med ett returkast. Vid en miss dricker man ur sitt glas och tömmer det på kapsyler.

Gas gas

Införskaffa valfri dryck, stora plastglas, två pingisbollar och ett gäng med vänner. Fyll samtliga glas förutom två med dricka och ställ glasen sporadiskt på ett bord. Ställ er sedan runt bordet. Personerna mitt emot varandra börjar med varsin pingisboll och ett tomt glas. Nu är ni redo!

Du ska försöka studsa pingisbollen och sätta den i det tomma glaset. Träffar du på det första försöket så får du skicka glaset till vem du vill. Skulle du missa att sätta bollen efter första försöket skickar du glaset till personen på din vänstra sida. Skulle du träffa ett av glasen i mitten måste du dricka upp innan du får fortsätta. Ditt mål är att sätta ditt tomma glas i det andra tomma glaset, och det kan endast ske om personen på din vänstra sida har det andra tomma glaset. Lägger någon sitt tomma glas i ditt måste du snabbt ta ett glas från mitten och dricka upp innehållet i det glaset. Efter det fortsätter du med det glaset du druckit ur. Det andra glaset skickas till personen mittemot. Glöm inte att sätta igång låten Gas Gas av Goran Bregovic!

Treman

Steg 1: Se till att du har skaffat dig ett stort förråd av dryck. Vad som helst funkar.

Steg 2: Leta reda på någon som kan spelet och lycka till med att lära dig.

Fia med punsch

Införskaffa ett Fiaspel (ju större desto roligare). Byt ut spelpjäserna mot snapsglas eller lagom stora glas. Bestäm vem som ska börja. Spela som vanligt Fia men med skillnaden att man dricker det man har i glaset då man antingen får en knuff eller går ut med spelpjäsen. Pjäser som hamnar i boet skall fyllas på och tas i bruk igen när tillfället ges. Spelet är slut när punschen är slut hos samtliga deltagare.

Sångbok

Om du klickar på bilden nedan kommer du till vår sångbok här på hemsidan, där du hittar alla föreningssånger från MDU och alla populära studentsånger!
mälardalens studentkårs sångbok

Ovveregler vid MDU

Studentoverallen är studentens bästa vän och en naturlig del av ditt studentliv. Den är med vid varje studentevenemang och andra studenter kan lätt känna igen vad du pluggar eller var du kommer ifrån. Ovvar finns på de flesta lärosäten i Sverige och MDU är inget undantag. Nedan kan du läsa om generella regler när det kommer till ovven och att byta delar på ovven på Mälardalens universitet.

Allmänna regler

  • Tvätta inte ovven. Rengör den bara om du har den på dig, till exempel när du badar.
  • Placera programmärket nära ditt hjärta.
  • Bär ovven nercabbad, men inte förrän du blivit invigd (Eskilstuna).

Tips: Knyt eller sy ihop ärmarna på ovven för att skapa stora fickor

Alla föreningar har olika regler när det kommer till t.ex. placering av namn, kolla med din förening för ytterligare regler!

Byta delar på ovven

  • Fickor byts mellan vänner
  • Ärmar byts med någon du bytt kroppsvätskor med
  • Del av höger ben byts med någon du idkat samlag med
  • Del av vänster ben byts med partner
  • Bakficka byts med någon du haft analsex med
  • Krage byts med stadig partner (sambo, förlovning)
  • Ovve splittas på mitten vid byte av program
studenter med ovvar