Ny student på Mälardalens universitet

Välkommen till Mälardalens universitet! Här hittar du all information du behöver för dina första veckor som student, allt om rookieperioden (insparken).

Rookieperioden utgör de första veckorna av din studietid. Den anordnas av oss på studentkåren tillsammans med linje- och studentföreningarna på universitetet och är fullproppad med roliga aktiviteter. Syftet är att du ska lära känna dina kurskamrater och snabbt komma in i gemenskapen.

Rookieperioden för VT22 kommer vara full av aktiviteter som passar alla. Det anordnas fester, spelkvällar, häng med fackföreningar och tävlingar av olika slag. Var med på allt – var med på något. Du väljer helt själv och är välkommen oavsett!

Om du deltar i rookieperioden är det viktigt att känna till att vi har ett policydokument om innehåller regler, förhållningssätt och policies rörande rookieperioden och dess deltagare. Detta finns till för att skapa en trygg och välkomnande rookieperiod för dig som ny student. Du kan läsa dokumentet här eller fråga dina faddrar eller studentkåren om du känner dig osäker. Den som bryter mot policyn riskerar att bli avstängd från rookieperioden.

Bli medlem i din studentkår

Att-göra-lista för nya studenter

  1. Öppna ett studentkonto
    Du använder studentkontot till att logga in på skolans datorer, studentportalen samt din studentmail. Du kan skapa ett studentkonto här.
  2. Registrera dig
    Inför varje kurs registrerar du dig själv via Ladok. Är du antagen till ett program ska du registrera dig på kurserna i programmet.
  3. Skaffa ett passerkort
    Du behöver ett passerkort för att skriva ut på skolan, öppna salsdörrar och åka gratis med MDU-bussarna. Du beställer ditt passerkort här.

4. Var med på introduktionsdagarna
Några dagar innan terminsstart anordnas aktiviteter och matnyttiga föreläsningar för att välkomna dig till universitetet.

5. Närvara vid uppropet (för vissa)
För vissa program behöver du närvara fysiskt för programupprop. Du hittar mer information på MDU:s hemsida.

6. Bli medlem i studentkåren
Att vara medlem är som att plugga till en tenta:
frivilligt men smart. Det är som medlem som du
maxar din studietid. Bli medlem nu!

7. Delta i rookieperioden
Under rookieperioden finns något för alla. Fester, sittningar, tävlingar, pubrundor, film- och spelkvällar och karaoke är bara några exempel.

Vid några av aktiviteterna tar vi ut en liten avgift för deltagande, men självklart får du som medlem alltid rabatterade priser. Så se till att vara med och bidra till att rookieperioden blir oförglömlig!

I och med corona är det viktigt att tänka på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Rookieschema Eskilstuna

Observera att rookieschemat kan ändras innan rookieperioden börjar.

Rookieschema Västerås

Observera att rookieschemat kan ändras innan rookieperioden börjar.

Kårexpeditionen

Kårexpeditionen finns både i Västerås och Eskilstuna. Under rookieperioden avviker kårexpeditionens öppettider från ordinarie tider.

Du hittar kårexpeditionens öppettider här.

Varför ska du besöka kårexpeditionen?

– bli medlem i studentkåren
– få hjälp med Mecenatkortet
– hämta ut en gratis cykel eller presentkort
– köpa ovve och skaffa märken
– lämna in böcker till Campusbokhandeln för försäljning
– fråga om fester och event
– hämta ut medlemsexklusiva rabatter och goodies
– få stöd vid orättvis behandling
– fråga om nästa kårfrukost, som självfallet är gratis för medlemmar
– …och mycket mer!

Studenternas kårhus

Billigt för alla, ännu billigare för medlemmar. 

Som student är det viktigt att hålla koll på sin ekonomi. Kurslitteratur, hyra, räkningar… sånt kostar. Därför finns Kårhuset G6: campus billigaste café, pub och nattklubb skapat för att göra ditt studentliv lite godare.

Kårhuset G6 ligger på campus Västerås. Här finns allt från matiga baguetter, sallader och lätta luncher, till kakor, frukt och glass, öl, cider och vin, schyssta hamburgare och mycket annat.

Hitta på campus

Mälardalens universitet och studentkåren finns på två orter: Eskilstuna och Västerås. Svårt att hitta? På MDUs hemsida hittar du information om båda orter!